10.

novembris

2022

Skolēni hakatonā piedāvās risinājumus, kā Latvijas pilsētām kļūt klimatam draudzīgākām

Dalīties:

10.–11. novembrī Latvijā otro reizi notiks hakatons «Young Climathon», kurā Latvijas skolēni piedāvās risinājumus aktuālām pilsētvides klimata un vides problēmām. Hakatons notiek laikā, kad pasaules valstu līderi ANO Klimata pārmaiņu konferencē mēģina vienoties par to, kā paātrināt cīņu pret straujajām klimata pārmaiņām.

«Young Climathon 2022» piedalīsies 65 skolēni un 14 atbalsta personas no Liepājas, Rīgas, Ventspils, Daugavpils, Limbažiem, Jersikas, Babītes, Jelgavas un Skrīveriem. Lielākoties hakatonā piedalīsies ekoskolu audzēkņi.

Viņi meklēs ilgtspējīgus un inovatīvus risinājumus, lai panāktu cilvēku pārsēšanos no privātām automašīnām uz videi draudzīgākiem pārvietošanās līdzekļiem, vairotu sabiedrības atbildību par klimata pārmaiņām un palīdzētu pilsētām kļūt videi draudzīgākām. Skolēni arī domās, kā caur interaktīviem eksponātiem muzejos, zinātnes centros un izstādēs izglītot jauniešus par zaļo enerģiju. Labāko risinājumu autori saņems balvas no pasākuma atbalstītājiem.

Hakatons notiks tiešsaistē 10. un 11. novembrī plkst. 9.30–15.30. Dalībniekiem būs iespēja praktiski darboties, strādāt kopā ar dažādu nozaru profesionāļiem, attīstīt prasmes strādāt komandās, definēt problēmas un radīt tām risinājumus atbilstoši sistēmiskās domāšanas pieejai. Šīs prasmes jauniešiem būs noderīgas arī nākotnes karjerā, risinot dažādas profesionālas problēmsituācijas.

«Klimata pārmaiņu konferencē, kas šobrīd notiek Ēģiptē, ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs brīdinājis, ka planēta strauji tuvojas lūzuma punktam, pēc kura klimata pārmaiņas kļūs neatgriezeniskas. Tādēļ šobrīd ir ļoti svarīgi vairot izpratni par katra indivīda atbildīgu rīcību. Hakatons ir lieliska iespēja bērniem un jauniešiem dalīties ar savu redzējumu un piedāvāt risinājumus nākotnei, kurā viņiem būs jādzīvo, vienlaikus apgūstot jaunas prasmes,» norāda hakatona organizatore, Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta klimata zināšanu un inovāciju kopienas «EIT Climate-KIC» kontaktpunkta «EIT Climate-KIC Hub Latvia» projektu vadītāja Santa Krastiņa.

«Young Climathon»  tiek rīkots otro gadu, lai sekmētu skolēnu un jauniešu izpratni par klimata pārmaiņu un vides izaicinājumiem un vairotu ilgtspējīgu pakalpojumu, produktu un iniciatīvu radīšanu. Hakatons ir «EIT Climate-KIC» programmas «Young Innovators» starptautiska iniciatīva. 

Latvijā to rīko Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Zinātnes un inovāciju centrs, «EIT Climate-KIC Hub Latvia» un Vides izglītības fonds. Pasākums tiek organizēts ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu projektā «Jaunie izgudrotāji ilgtspējīgai attīstībai» sadarbībā ar Eiropas Savienības māju, AS «Latvenergo», «Elektrum», Liepājas un Rīgas pašvaldībām, kā arī zinātnes centru «VIZIUM»

Atgriešanās atpakaļ