12.

novembris

2022

Brīvdabas pedagoģijas entuziasti pulcēsies uz starptautisku pieredzes apmaiņu Berģos

Dalīties:

Pirmo reizi Latvijā ar inovācijām brīvdabas pedagoģijā dalīsies Norvēģijas un Latvijas āra bērnudārzu pedagogi un praktiķi. Uz tikšanos “Ziemeļeiropiešu brīvdabas pedagoģijas entuziastu konferencē” aicināti bērnudārzu vadītāji, skolotāji, vecāki, kā arī ikviens, kuru interesē brīvdabas pedagoģija.

Konference notiks šā gada 12. novembrī Berģos, PII “Knābis” filiālē
(Vieta kartē) no plkst. 9.00 līdz 17.00.

  Brīvdabas pedagoģijā Norvēģijā ir daudzu gadu pieredze, kamēr Latvijā šis ir jauns virziens, par ko interese arvien pieaug. Pateicoties PPII “Knābis” un PPII “Varavīksnes putns” sadarbībai ar Veselības Ministriju, no 14.07.2022., Latvijā apstiprināts jauns pakalpojumu veids - ārtelpu bērnudārzs. Tas dod iespēju bērniem no trīs gadu vecuma mācīties un aktīvi darboties svaigā gaisā, veselīgā vidē, izmantojot dabas dotās iespējas, fiziski un garīgi rūdīties, iepazīt dabu, augus, dzīvniekus un to savstarpējo saistību, iemācīties pamanīt un runāt par dabā ieraugāmajām parādībām.

  Konferencē būs iespēja iepazīties ar ilggadēju Norvēģijas brīvdabas pedagoģijas pieredzi, zinātnisku pētījumu datiem un praktiski līdzdarboties komandā kopā ar Latvijas dabas izglītības entuziastiem un praktiķiem. Topošās PII “Knābis” filiāles “Mellenītes Meža Knābis” [1] mācību mežā 11 meistarklasēs kopīgi izmēģināsim dažādas idejas un risinājumus, kas noderēs bērnu attīstošas vides radīšanai ģimeņu un pirmsskolu ikdienā. 

  “Manā bērnudārzā Norvēģijā mēs esam ārā visu gadu jau vairāk nekā desmit gadu. Degu nepacietībā dalīties ar jums pieredzē un norvēģu zinātnieku pētījumos un pamatojumā par ieguvumiem, ko sniedz bērnu darbošanās ārā. Konferencē kopīgi atklāsim iespējas un brīnumus, ko fiziski izaicinājumi rosina bērna emocionālajā un kognitīvajā attīstībā,” ar smaidu nosaka Hākons Vormelands, Norvēģijas Dabas un lauku sētu bērnudārzu asociācijas valdes pārstāvis un Pirmsskolas izglītības iestādes “Mortenåsen, Ole Brumm” vadītājs. Hākons Vormelands un citi lektori pasākumā dalīsies ar idejām, kas mums kā vecākiem, skolotājiem jādara, lai bērns pilnvērtīgi izmantotu visas āra vides iespējas.

  “Šī konference ir dāvana Latvijas jaunajām personībām. Lektori un organizatori pasākumu veido pēc brīvprātības pamata, tomēr par tehnisko nodrošinājumu būs vajadzīgs dalībnieku finansiāls atbalsts “ tā Aija Barona, asociācijas “Zaļai Sirds Izglītībai” un PPII “Knābis” vadītāja. Aija aicina konferencē iepazīt unikālu pieeju vienotas iekštelpas un ārtelpas mācību klases konceptam, izmantojot Montesori pedagoģijas principus.

  Lektori:
Hākons Vormelands (Haakon Vorlmeland) - “Norvēģijas dabas un lauku sētu bērnudārzu asociācijas” valdes loceklis, āra bērnudārza “Mortenåsen, Ole Brumm barnehages naturbarnehageavdeling” vadītājs ;  profesionālis, praktiķis, iedvesmotājs, vadījis meistarklases brīvdabas pedagoģijas entuziastiem dažādās valstīs. Trīs bērnu tētis.

  Aija Barona - asociācijas “Zaļai Sirds Izglītībai” un PPII “
Knābis” vadītāja, filiāles “Mellenītes Meža Knābis” [1] iniciatore. Brīvdabas pedagoģiju iepazinusi pirms divpadsmit gadiem, Hākona iedvesmota Norvēģijā. Četru gadu laikā to ieviesusi PII “Knābis” filiālēs Berģos un Teikā, kur bērni ikdienā pavada ārā vismaz trīs stundas, neatkarīgi no laikapstākļiem. Berģos jau trešo gadu pusdienlaiku bērni pavada ārā - šūpuļtīklos. Trīs bērnu mamma.

  Māris Olte - kultūrtelpas "
Stacija Ērgļi" vadītājs, dabas pētnieks, žurnālists un raidījumu vadītājs, galveno Latvijas brīvdabas izzināšanas pasākumu vadītājs. Vairāk nekā divdesmit piecus gadus aktīvi ved interesentus dabā un organizē nometnes. Tētis piecām personībām.

  Uzziņai: 

  • 2021. gada nogalē, pateicoties vizītei Norvēģijā, tapa īsfilma “Norvēģijas āra bērnudārzi”, kas 2022. gadā translēta ReTV:  https://www.youtube.com/watch?v=rtYdO2LCnJE

  • Mācīšanās ārā, brīvā dabā, ir arī saskaņā ar jauno izglītības saturu:

 https://www.skola2030.lv/lv/jaunumi/blogs/macisanas-daba-mazajiem 


   Asociācijas “Zaļai Sirds Izglītībai” komanda ir dabas un izglītības nozares entuziasti: Aija Barona, PPII “Knābis”, Hākons Vormelands, PII “Mortenåsen, Ole Brumm”, Māris Olte, “Stacija Ērgļi”, Jānis Kļaviņš, “Modern Nomad Hammocks”, Līga Apine, PPII “Knābis”, Rihards Treijs, “Gemoss” un Oskars Lauciņš “Fieldtest”. Asociācijas darbības vektors - brīvdabas pedagoģijas  novērtēšana un iedzīvināšana Latvijas skolu sistēmā un ģimenēs.

Uz tikšanos!

Līga Apine
“Asociācijas Zaļai Sirds Izglītībai” valdes locekle
Tel.nr. : 29342274
e-pasts: info@knabis.lv 
https://www.facebook.com/ZalaiSirdsIzglitibai  
www.knabis.lv

 

[1] “Mellenītes Meža Knābis” savu nosaukumu ieguvis pateicoties iniciatores Aijas Baronas vecmāmiņai, Melānijai Vanagai, par kuras dzīvesstāstu arī uzņemta režisora Viestura Kairiša filma “Melānijas hronika”. M. Vanagu-  rakstnieci, dzimtas, novada un kultūrvēstures pētnieci Mellenītes vārdā dēvējis mīļotais vīrs Aleksandrs.

Atgriešanās atpakaļ