13.

janvāris

2023

Vēstures un sociālo zinību skolotāju biedrības ikgadējā konference

Dalīties:

13. janvārī plkst.10.00 notiks ikgadējā Vēstures un sociālo zinību biedrības (VSSB) pilnsapulce un konference Rīgas pils Svētku zālē. Konference tiek rīkota sadarbībā ar Valsts prezidenta kanceleju. Konferences mērķis ir diskutēt par vēstures lomu jaunajā kompetencēs balstītajā saturā "Skola2030" un notiks divās daļās.

Konferenci atklās Latvijas Valsts prezidents Egils Levits. Pēc atklāšanas sekos diskusija "Vēstures mācība: vieta stundu sarakstā un loma Satversmes vērtību apguvē", kurā piedalīsies Latvijas Valsts prezidents un dažādu nozaru eksperti, speciālisti.

Konferences otrā daļa plkst.12.30 tiks rīkota kā ikgadējā VSSB gada pilnsapulce, kurā piedalīsies vēstures un sociālo zinību skolotāji no visas Latvijas.

Pilnsapulces laikā klātesošie tiks iepazīstināti ar VSSB valdes organizētās skolotāju aptaujas rezultātiem, kuros atklājas skolotāju viedoklis par problēmām jaunajā kompetences balstītā satura ieviešanas procesā, mācību saturā, plānošanas dokumentos un mācību materiālos. Tam sekos darbs grupās, kurās kopīgi meklēs risinājumus un izstrādās ierosinājumus problēmu risināšanai. Konference noslēgsies ar VSSB skolotāju pieņemtu rezolūciju.

Kopš 2020./2021.mācību gada Latvijas skolās tiek ieviesta kompetenču pieeja mācību saturā projekta "Skola 2030" ietvaros un tās ieviešana noslēdzas šajā mācību gadā. Jaunajā saturā būtiski mainījusies ne tikai mācīšanās pieeja, bet arī mācību saturs, paredzot vispārējās izglītības posmā likvidēt mācību priekšmetu Latvijas un pasaules vēsture, radot starpdisciplināru priekšmetu sociālās zinības un vēsture (vispārējā līmenī), Vēsture un sociālās zinātnes I (optimālajā līmenī), apvienojot tajā ētiku, politiku, filozofiju, tiesības, ekonomiku un vēsturi.

VSSB sadarbībā ar VISC 2022.gada pavasarī organizēja skolotāju anketēšanu, lai iegūt informāciju par pilnveidotā mācību satura un pieejas ieviešanas procesu, kā arī 2022. gada rudenī valde veica skolotāju anketēšanu, lai apzinātu vispārējās vidējās izglītības posma sociālās un pilsoniskās

mācību jomas skolotāju viedokli par jomas pilnveidotā mācību satura un pieejas ieviešanas procesu vidusskolā, lai kopīgi analizētu šī brīža jaunā satura aktualitātes un sagatavotu priekšlikumus tā pilnveidei. Aptaujas rezultāti parāda, ka Skola2030 ieviešana radījusi virkni problēmas, kuras jārisina nekavējoties, lai sasniegtu Skola2030 vīziju par skolēnu, kurš ir mērķtiecīgs un lietpratīgs savas profesionālās nākotnes veidotājs, kurš izsvērti līdzdarbojas sabiedrības dzīvē, sadarbojas, ir Latvijas patriots.

Konferenci organizē Vēstures un sociālo zinību skolotāju biedrība sadarbībā ar Valsts prezidenta kanceleju.

Diskusijai tiešraidē varēs sekot līdzi Valsts prezidenta kancelejas tīmekļvietnē www.president.lv un sociālo tīklu kontos Facebook, Twitter.

Atgriešanās atpakaļ