"Iespējamā misija": LIZDA panāktās izmaiņas pedagogu slodzēs radīs lielāku pedagogu vakanču skaitu

21.09.2022
Dalīties:

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) panāktās izmaiņas pedagogu slodzēs nepanāks pedagogu vakanču aizpildīšanu, tieši otrādi, radīsies iespēja atslogot skolotāju darba nedēļu uz jaunu vakanču rašanās rēķina, skaidroja nodibinājuma "Iespējamā misija" valdes locekles Ramona Urtāne un Ance Jaks.

"Iespējamā misija" neuzskata, ka pedagogi varētu pamest darba vietas tiešā saistībā ar atcelto streiku, tomēr ar steigu esot jākārto skolu tīkls un jāpievēršas skolotāju izglītības un pārkvalifikācijas jautājumiem.

"Iespējamai misijai" ir nozīmīgi tiekties uz vienlīdzīgi pieejamu kvalitatīvu izglītību visiem Latvijas bērniem. Šobrīd, kā norāda nodibinājuma pārstāves, nesakārtotajā skolu tīklā vienlīdzība nav iespējama, un galvenais iemesls tam esot tieši ļoti dažādā augstvērtīgu, ar dzīvi apmierinātu un labi atalgotu pedagogu pieejamība dažādās pašvaldībās.

Nodibinājuma pārstāves arī atzīmēja, ka ir skolas, kur skolotāji saņem samērā labu algu par 40 stundu darbu, un ir arī tādas, kur pedagogi ir izdeguši un zemu atalgoti, jo skolas ir par mazu, lai nodrošinātu pilnu slodzi.

Uztraukums par nepieciešamiem papildu pedagogiem esot bijis jau iepriekš. Tagad šis jautājums prasītu vēl neatliekamāku rīcību, un situācijas uzlabošanā beidzot ir jāiesaista un jāuzņemas atbildība arī citām iesaistītajām pusēm - pašvaldībām un augstākās izglītības iestādēm, uzskata "Iespējamās misijas" pārstāves.

Kā ziņots, Ministru kabinets pēc panāktās vienošanās ar pedagogus pārstāvošo arodbiedrību 17.septembrī ārkārtas sēdē pieņēma Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par pedagogu darba slodzes līdzsvarošanu un likmes paaugstināšanu.

LIZDA vadītāja Inga Vanaga preses konferencē sacīja, ka "kompromisi nebija viegli, bet tie ir būtiski, un pedagogu darba dzīves kvalitāte uzlabosies".

Vanaga atgādināja, ka LIZDA bija izvirzījusi divas prasības - sabalansēt darba slodzi, proti, lai mazāka daļa no slodzes tiktu paredzēta kontaktstundām, kā arī spēkā esošā Izglītības likuma normas izpilde par pedagogu atalgojuma grafiku, to saskaņojot ar algas aprēķina principiem.

Pirmās prasības izpilde esot panākta, un to sestdien plānots apstiprināt ārkārtas valdības sēdē, savukārt otras prasība tiks ieviesta pakāpeniski.

"Lielāki vai mazāki kompromisi panākti visām pedagogu grupām, un būtiski ka finansējums nebūs vienreizējs," pauda Vanaga.

LETA informācija
Foto autore: Arita Strode-Kļaviņa / Publicitātes foto

 

Atgriešanās atpakaļ