Lēmums par VISC turpmāko darbību varētu tikt pieņemts novembra otrajā pusē

03.11.2023
Dalīties:

Lēmums par to, kādas pārmaiņas Valsts izglītības satura centrs (VISC) varētu piedzīvot, varētu būt skaidrs 20. novembrī, informēja Izglītības un zinātnes ministrijā.

Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša iepriekš pauda, ka VISC gaida "nopietnas strukturālas pārmaiņas", jo iekšējās struktūras nesakārtotība vērtējama kā "ļoti masīva". Tika uzsvērts, ka VISC nav noteiktas kārtības, kā notiek mācību līdzekļu pasūtīšana, izvērtēšana, recenzēšana un publicēšana.

VISC direktores pienākumu izpildītāja Inita Juhņēviča atklāja, ka šāda kārtība nu ir izstrādāta, paredzot skaidras procedūras, tai skaitā attiecībā uz mācību līdzekļu izvērtēšanu, recenzēšanu, publiskošanu centra uzturētajās platformās "mape.gov.lv" un "skolo.lv". Esot arī noteikts, kā notiek mācību līdzekļu iniciēšana, kā var piesaistīt ekspertus, kā arī paredzēts, ka mācību līdzekļu recenzēšanā jāiesaista ne mazāk kā divi neatkarīgi recenzenti.

Šobrīd VISC pārskata visus mācību materiālus, lai pārliecinātos, vai nav ieviesušās kādas neprecizitātes. Līdz oktobra vidum izvērtēti veselības, vēstures un sociālo zinību, kā arī valodu materiāli - kopā vairāk nekā 600 vienības. Citu mācību priekšmetu materiālu izvērtēšana turpināsies līdz šī gada beigām, sola Juhņēviča.

Viņa skaidro, ka pamatā neprecizitātes saistītas ar novecojušu informāciju, "tai skaitā ievērojot straujo pasaules attīstību un sociāli politiskās izmaiņas". Šobrīd notiek konstatēto neprecizitāšu novēršana un mācību materiālu aktualizācija. 

Juhņēviča piekrīt, ka VISC ir bijušas pārvaldības problēmas, kuras būtu nepieciešams risināt. Daloties novērojumos, viņa atklāja, ka nepilnības konstatētas arī saistībā ar valsts pārbaudes darbu organizāciju un norisi šogad, personālvadību un iekšējā regulējuma un izstrādāto procedūru neesamību.

Jautājums par mācību materiālu izstrādi tika aktualizēts pēc skaļo rezonansi izraisījušo VISC publicēto mācību materiālu par seksuālo un reproduktīvo veselību nokļūšanas izglītības sistēmā. 

Ministres ieskatā, tas bija pirmais vēstnesis par to, ka materiālu apstiprināšanā kaut kas nav kārtībā. Viņa atzīmēja - arī pirms tam vēstures, fizikas un ķīmijas skolotāji sūdzējušies, ka netiek sadzirdētas sūdzības par nepilnībām mācību materiālos, uz ko VISC vienmēr atbildējis ar noraidījumu.

Noslēdzoties dienesta pārbaudei, pret VISC amatpersonu ierosināta disciplinārlieta par seksuālās audzināšanas materiālu nokļūšanu izglītības sistēmā.

Pēc materiālu par seksuālo un reproduktīvo veselību nokļūšanas izglītības sistēmā tika ierosināta disciplinārlieta pret VISC vadītāju Lieni Voroņenko, kas ar izglītības un zinātnes ministres rīkojumu šobrīd atstādināta no amata uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku. 

Pašlaik neesot zināms, cik ilgi tā notiks, jo Voroņenko esot darbnespēja, un disciplinārlietas izmeklēšana pagarinās par darbnespējas laiku, norādīja IZM.

Ņemot vērā Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likumā noteikto, pēc tam, kad pieņemts lēmums par disciplinārlietas ierosināšanu, ierēdni ar motivētu lēmumu uz laiku, bet ne ilgāk kā līdz disciplinārsoda izpildes uzsākšanai, saglabājot mēnešalgu un sociālās garantijas, var atstādināt no amata pienākumu izpildes.
 


LETA informācija
Foto: Shutterstock
Atgriešanās atpakaļ