Līdz februārim pagarina termiņu pedagogu darba samaksas pieauguma grafika izstrādei

30.11.2022
Dalīties:

Valdība 29. novembrī nolēma līdz 2023.gada 1. februārim pagarināt termiņu pedagogu darba samaksas pieauguma grafika izstrādei.

Jaunajā grafikā paredzēts iezīmēt pedagogu algu zemāku likmju pieauguma grafiku laikam no 2023.gada 1. septembra līdz 2025. gada 31. decembrim. Iepriekš šādu grafiku bija uzdots izstrādāt līdz šā gada decembra sākumam.

Kā skaidro Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), pedagogu algu pieauguma grafiku plānots saskaņot ar vidēja termiņa budžetu un tā finansiālajām iespējām. Tā kā ir iekavējusies jaunās valdības izveide, nav sācies arī darbs pie nākamā gada budžeta un nākamo gadu valsts sāks ar tehnisko budžetu, kas paredz izpildīt līdzšinējo politiku, taču neparedz jaunas iniciatīvas.

Ministrijas vadība uzskata, ka pedagogu zemākās mēneša darba samaksas likmes pieauguma grafiku nepieciešams virzīt jaunajai valdībai, tāpēc rosināts pagarināt tā izstrādes termiņu.

Aizejošās valdības lēmumi arī paredzēja, ka IZM līdz 2022.gada 1.decembrim sadarbībā ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību (LIZDA), Latvijas Pašvaldību savienību un Latvijas Izglītības vadītāju asociāciju jāizstrādā vadlīnijas pedagogu darba slodžu līdzsvarošanai.

IZM skaidro, ka šobrīd notikušas divas darba sanāksmes, bet, "ņemot vērā jautājuma tvērumu un to, ka darba grupas locekļi uzskata, ka tik nozīmīgu jautājumu risināšanā jābūt iesaistītai IZM augstākā līmeņa politiskajai un ierēdnieciskajai vadībai", arī šī uzdevuma izpildes termiņu nepieciešams pagarināt, lai jautājumu risinātu jau nākamais ministrs un valdība.

LIZDA pieprasa, lai valdība sākotnējos termiņos nodrošina pirmsskolas pedagogu algu paaugstināšanu, informēja LIZDA Sabiedrisko attiecību departaments.

LIZDA vērtējumā, līdz ar termiņa pagarināšanu streika izlīgumā panākto kompromisu būtība un saturs netiekot mainīti. Patreiz tiek mainīts vienīgi valdības lēmumu īstenošanas termiņš diviem punktiem, proti, grafika izstrādei un slodzes sabalansēšanai, kam jāstājas spēkā no 2023. gada 1. septembra.

Vienlaikus LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga pēc valdības lēmuma uzsver, ka no arodbiedrības puses nebūs nekādas piekāpšanās par tiem vienošanās punktiem, kas ir jāizpilda līdz 1. decembrim, lai no 2023. gada janvāra zemākā darba algas likme pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem tiktu paaugstināta par 100 eiro, bet kopējais atalgojuma fonds tiktu paaugstināts par 11%.

Ja netiks pildītas streika sarunās rudens sākumā panāktās vienošanās, LIZDA 5. decembrī valdes ārkārtas sēdē lems par tālāko rīcību, klāsta Vanaga.

"LIZDA seko vienošanās izpildei un brīdina, ka nesamierināsies ar streika prasību neizpildi pēc būtības," paziņojusi Vanaga, gan atzīstot, ka esot vienošanās punkti, kuru izpilde kavējas objektīvu iemeslu dēl, jo nav jaunas valdības, bet visas citas prasības un vienošanās punkti esot jāizpilda aizejošajai valdībai.

Arodbiedrība "kategoriski nav gatava" nekādām izmaiņām pēc būtības un nepieļaus, ka politikas veidotāji manipulē ar streika prasību izpildi, rakstīts LIZDA paziņojumā.

Jau ziņots, ka LIZDA, draudot ar beztermiņa pedagoga streiku, septembrī panāca vienošanos ar valdību par izmaiņām pedagogu atalgojuma un darba slodzes jautājumos.

Vispārējās izglītības pedagogiem, tostarp speciālās izglītības pedagogiem, no janvāra jaunajā mērķdotācijas aprēķina modelī tika solīts palielināt viena skolēna izmaksas, kas nozīmētu papildus līdzekļi atalgojuma palielināšanai.

Tāpat vienošanās paredzēja, ka no jaunā mācību gada pedagogi pāries uz 36 stundu darba nedēļu, kur 65% ir kontaktstundas un 35% stundu ir atvēlētas citiem pedagogu darbiem, un pedagogu zemākais atalgojums būs 1080 eiro. Pirmsskolas pedagogiem alga tikšot celta par 100 eiro, sasniedzot 1070 eiro. Savukārt ar 1.septembri pirmsskolas pedagogi pāries uz slodzes līdzsvaru "34+6".

LETA informācija
Foto: unsplash.com

Atgriešanās atpakaļ