Līdz gada beigām skolēnu vajadzībām piegādās 25 080 datorus

04.10.2022
Dalīties:

Noslēdzoties pirmajai datoru iepirkuma procedūrai, Izglītības un zinātnes ministrija līdz gada beigām iegādāsies 25 080 datorus skolām Latvijā,  informēja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Komunikācijas nodaļa.

Divu pakāpju iepirkuma rezultātā tiesības piegādāt datortehniku izglītības iestādēm ieguva uzņēmums SIA "Baltijas informācijas tehnoloģijas".

Pirmie 3000 datori Latvijā nonāks līdz 22.novembrim, bet pārējie - līdz gada beigām. Datortehniku piegādās pašvaldībām, kas veiks datoru tālāku sadali izglītības iestādēm.

Datoru skaits, ko saņems katra pašvaldība, ir aprēķināts proporcionāli skolēnu skaitam izglītības iestādēs 7.-9.klašu grupā. Tādējādi visā Latvijā kopumā ar datoriem tiks nodrošināti vairāk nekā 40% šīs vecuma grupas skolēnu.

Līdz 2025.gada beigām skolu datoru iegādei plānots vēl papildus investēt vairāk nekā 50 miljonus eiro.

Līdz ar 25 080 "Acer Chromebook 314" datoru iegādi Latvijas izglītības ekosistēmā ienāk "Chrome" operētājsistēma, dažādojot pieejamās tehnoloģijas, ko apgūst skolēni un paaugstinot konkurenci starp dažādiem programmatūras ražotājiem, akcentē ministrija.

Kā skaidro IZM, ar šo iepirkumu Latvija seko pasaules tendencēm izglītības digitālās transformācijas jomā, kur izglītības iestādēs "Chromebook" datori visā pasaulē kļūst aizvien populārāki to salīdzinošās vienkāršības un zemāko izmaksu dēļ.

Kopā ar datoriem pašvaldībām un izglītības iestādēm tiks nodrošināta programmatūra centralizētai un efektīvai datortehnikas administrēšanai.

Būs pieejamas arī "Google Workspace for Education" standarta licences, kas sniedz iespēju izglītības iestādēm organizēt klases pārvaldību un datu apstrādi atbilstoši Eiropas Savienības noteiktajām datu glabāšanas prasībām. Projekta ietvaros plānots nodrošināt arī metodisko atbalstu pašvaldību digitālajām komandām.

Papildu ieguvums datoru iegādes procesā ir IZM veidotais datortehnikas katalogs Elektronisko iepirkumu sistēmā. Izstrādājot katalogu, ņemts vērā izglītības saturs Latvijas izglītības iestādēs, un specifikācija tika saskaņota ar Valsts izglītības un satura centru. Tādējādi visa katalogā iekļautā datortehnika ir piemērota mācību procesa pamatvajadzību nodrošināšanai un standartizē datoru tehnisko bāzi.

Kā skaidro IZM, tas vienkāršo iepirkuma procedūru un atvieglo izvēli, meklējot skolēnu vecumposmam un izglītības programmai atbilstošāko ierīci.

Izveidotajā datortehnikas katalogā turpmākos trīs gadus datortehniku izglītības vajadzībām varēs iegādāties arī citas valsts iestādes un ikviena pašvaldība, kas vēlēsies papildināt skolu datorparku, vienlaikus arī saīsinot iepirkuma procedūru.

Jau ziņots, ka pērn 14.maijā Rīgas pilī Valsts prezidents Egils Levits, toreizējā izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs, finanšu ministrs Jānis Reirs, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens un Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis parakstīja sadarbības memorandu "Dators ikvienam bērnam".

Memoranda dalībnieki vienojušies rīkoties atbilstoši savai kompetencei ar mērķi līdz 2025.gadam nodrošināt mācību procesam piemērotu datoru katram skolēnam un skolotājam, izveidot ilgtspējīgu sistēmu, kas nodrošinās pieeju tehnoloģijām skolēniem un skolotājiem visā Latvijā. Tāpat plānots datoru nodrošināšanai veidot datoru bibliotēku ikvienā Latvijas valsts un pašvaldību skolā, sagatavojot atbilstošu normatīvo regulējumu, resursu plānošanu un darba organizācijas sadalījumu starp IZM, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, pašvaldībām un izglītības iestādēm.

Lai nodrošinātu portatīvos datorus izglītības iestādēm, valdība piešķīrusi atbalsta finansējumu 11,2 miljonu eiro apmēra.

LETA informācija
Foto: unsplash.com

Atgriešanās atpakaļ