Skolotāju dienā pieredzējušie pedagogi jaunajiem kolēģiem vēl humora izjūtu un drosmi

01.10.2023
Dalīties:

Pieredzējušie pedagogi, kas atbalsta skolotāju izglītības projektu "Mācītspēks" un citus topošos skolotājus savas karjeras sākumā, svētkos jaunajiem kolēģiem vēl labu humora izjūtu, spēju katrā situācijā atrast pozitīvo, kā arī neaizmirst par veselības apdrošināšanu, informēja projekta pārstāve Elza Lāma.

Latvijas Universitātes (LU) Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Pirmsskolas un sākumizglītības nodaļas docente Ilze Šūmane uzskata, ka jaunie skolotāji noteikti zina - skolā neklāsies viegli, taču būs interesanti, dinamiski un radoši. 

Savukārt Daugavpils Universitātes (DU) Izglītības un vadības fakultātes Pedagoģijas un pedagoģiskās psiholoģijas katedras docente Sandra Zariņa uzsvēra humora izjūtas nepieciešamību, kā arī drosmi nebaidīties pieļaut un atzīt savu kļūdu. Viņa jaunajiem un topošajiem skolotājiem novēlēja atbalstošu komandu izglītības iestādē.

Arī DU tehnoloģiju jomas un datorikas metodikas lektors Andris Vagalis aicināja jaunos skolotājus nebaidīties atzīt, ka ir lietas, kuras nezin, baidoties no tā, ka skolēnu acīs mazināsies viņu prestižs. "Viņi novērtē godīgumu un dotā vārda turēšanu," sacīja Vagalis.

"Mācītspēks" konsultants matemātikas metodikas jomā Jānis Mencis, vēršoties pie topošajiem skolotājiem, aicināja "pedagoģijā neeksperimentēt ar bērniem". "Laba mācību grāmata slepus saka arī skolotājam, kas jādara," uzskata Mencis.

Toties Liepājas Universitātes Pedagoģijas un sociālā darba fakultātes docente Daiga Straupeniece norādīja, ka skolotājam mūsdienās jābūt "mācību piedzīvojuma režisoram un skolēnu pozitīvo emociju dizaineram".

Pēc Izglītības un zinātnes ministrijas datiem 2023./2024.gadā kopējais pedagogu skaits visā Latvijā ir 25 986.

Skolotāju dienu Latvijā atzīmē oktobra pirmajā svētdienā.

Atgriešanās atpakaļ