Tehnikuma audzēkne veic plānotu uzbrukumu skolotājai

26.09.2022
Dalīties:

24. septembrī ar nazi sadurta Liepājas Valsts tehnikuma pedagoģe, sociālajos tīklos izplatīto informāciju Izdevniecībai Skolas Vārds apliecina izglītības iestādes direktors Agris Ruperts un arī pati cietusī.

Skolotājai ārpus darba laika uzbrukusi 1. kursa audzēkne. Viņa dūrusi vairākkārt. “Ja manā vietā būtu bijusi kāda kursa meitene, rezultāts varēja būt letāls,” pārdzīvotajā dalās pedagoģe. Mediķi viņai fiksējuši astoņus dziļus naža dūrienus, kā arī vairākus naža griezumus un ribas lūzumu. Skolotāja patlaban ārstējas Liepājas Reģionālajā slimnīcā.

Uzbrukums noticis pedagoģes otrajā darba vietā – studijā, kur viņa vada mākslas nodarbības. Liepājas Valsts tehnikuma vadība patlaban meklē iespējas nodrošināt psiholoģisko palīdzību gan cietušajai skolotājai, gan audzēkņiem, informē A.Ruperts. Tāpat tiek skaidrots, vai meitenei bijušas kādas veselības problēmas, kas saistītas ar garīgās attīstības traucējumiem.

Šizotipiski traucējumi
Liepājas Valsts tehnikuma direktors stāsta, ka ģimenes ārsta atzinumā bijis norādīts – meitenei ir hroniska saslimšana, taču nav konkretizēts, kāda. Vecāki tikai iepriekš brīdinājuši, ka meitai ir problēmas uzstāties publikas priekšā, prezentēt savus darbus. Cietusī skolotāja vēlāk no audzēknes mammas uzzinājusi, ka meitenei ir F21 kods. Starptautiskā statistiskā slimību un veselības problēmu klasifikācijā šādi apzīmē šizotipiskus traucējumus. Tiem raksturīga ekscentriska uzvedība, nosliece uz sociālu izolāciju, halucionācijas, murgiem līdzīgas idejas, domāšana un afekta patoloģija, kas atgādina tādus pašus traucējumus šizofrēnijas slimniekiem. Mamma apgalvojusi, ka situācija tiek kontrolēta, jo meitai tiek doti nepieciešamie medikamenti.

Zināms arī, ka tehnikuma audzēknei pirmajā mēnesī bijis liels kavēto nodarbību skaits. Cietusī skolotāja ir viņas kursa audzinātāja. Nesen kāda sarunā viņa visam kolektīvam norādījusi, ka nodarbību kavēšana nav laba prakse un to vajadzētu izskaust. Pedagoģe uzsver, ka sarunā nevienu vārdā nav nosaukusi un publiski kauninājusi. Nekādu nesaskaņu viņai ar audzēkni neesot bijis, viņa pat izrādījusi interesi par iespēju apmeklēt nodarbības pie skolotājas mākslas studijā.

Ir uzsākts kriminālprocess
Notikušā apstākļu noskaidrošanai Valsts policijā (VP) ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 126.panta 1.daļas – par vidēja smaguma miesas bojājuma tīšu nodarīšanu, informē VP Kurzemes reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Signe Šteinberga. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, probācijas uzraudzību, sabiedrisko darbu vai naudas sodu.

Izmeklēšanas interesēs policija sīkāku informāciju par notikušo neatklāj. “Varam tikai apstiprināt, ka notikušajā ir iesaistīta nepilngadīga persona, kura ir aizturēta un ar kuru tiek veiktas visas procesuālās darbības,” piebilst S. Šteinberga.

Aktualizējis jautājumu par neaizsargātību darba vietā
Šis gadījums pedagogu vidū aktualizējis jautājumu par neaizsargātību darba vietā un iespēju praksē realizēt iekļaujošo izglītību. “Tas labi izskatās uz papīra, tāpat kā ietvju projekti, kas paredzēti izmantošanai neredzīgiem cilvēkiem. Bet dzīvē ne reizi vien esam redzējuši gadījumus, kad pa vidu ir stabs,” tēlaini izsakās uzbrukumā cietusī skolotāja.

Lai stiprinātu pedagoga iespējas iestāties par savām tiesībām, otrdien Saeimā 2. lasījumā tiek skatīti grozījumi Izglītības likumā. Tie nosaka pienākumu pedagogu tiesību aizsardzībā iestāties arī iestādes dibinātājam un vadītājam, kā arī palielināt izglītojamo un viņu vecāku pienākumu pret izglītības procesā iesaistītajām personām izturēties ar godu un cieņu.

Iniciatīva veikt šādus grozījumus likumdošanā nāk no Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības. Diskusijas par tiem notiek jau no pavasara. Vislielākā pretestība jūtama no Labklājības ministrijas, tās pakļautībā esošajām iestādēm un Tiesībsarga, kā arī nevalstiskajām organizācijām, kas strādā ar šādiem bērniem un vecākiem, stāsta viena no likuma grozījumu iesniedzējām, Saeimas deputāte Evija Papule. Viņa piebilst, ka Saeimas sēdē piedāvās runāt arī par “Liepājas notikumu”.


 

Autore: Ilze Šķietniece, www.skolasvards.lv
Foto: unsplash.com

Atgriešanās atpakaļ