Skolās novēro pirmo progresu pēc antibulinga programmas "KiVa" ieviešanas

20.11.2023
Dalīties:

Lai arī anti bulinga programmas "KiVa" projekts ir vērsts ar skatu uz nākotni un rezultāti ir jāskatās ilgtermiņā, vairākas skolas, kuras izmanto šī projekta metodiku, jau jūt ieguvumu un situācija pamazām uzlabojās, tiešsaistes semināra "KiVa - profilakses un intervences programma bulinga izplatības mazināšanai skolu vidē" laikā paziņoja programmas "KiVa" trenere Agne Berga.

Lai gan nozīmīgākus rezultātus varēs novērot tikai ilgākā laika posmā, Berga min, ka galvenokārt šādas problēmas gadījumā svarīgākais ir par to runāt un tas, ka tai tiek pievērsta lielāka uzmanība. Izglītojot sabiedrību par šādas problēmas eksistenci, būs lielāka iespēja nonākt pie risinājumiem un nepieļaut šīs problēmas tālāku eskalāciju.

Berga uzsver Somijas veiksmīgo piemēru, uz kuru Latvijai būtu jāsniedzas - no 2009. līdz 2015.gadam Somijā tika novērota bulinga tendences samazināšanās par 43%.

Somijā ir pierādījies, ka "KiVa" projekts ietekmē ne tikai pāridarītāju skaitu, bet arī to, ka šī projekta rezultātā pieaug to bērnu skaits, kuri aizstāv cietušos. Tāpat arī bulinga gadījumu samazināšanās rezultātā saruka bērnu kavēto stundu skaits un uzlabojās viņu sekmes.

"KiVa" programmas ieviešanas sākumposmā tika veikts pētījums, kas atklāja rūgto situāciju, kas šobrīd pastāv Latvijā bulinga jautājumā. Pētījumā atklājās, ka no bulinga Latvijā ir cietuši 40% skolēnu, kā arī 13,9% no tā cieš vismaz reizi nedēļā. 45,6% skolēnu no bulinga cieš vienu vai divas nedēļas, kamēr 19,5% no tā cieš pat vairākus gadus.

Pētījuma arī noskaidrots, ka vislielākais bulinga īpatsvars ir novērojams tieši mazākajās klasēs - no pirmās līdz ceturtajai. Tāpēc vislielākais uzsvars būtu jāliek tieši uz šiem jaunākajiem bērniem, paziņoja programmas "KiVa" trenere.

Saistībā ar citu cilvēku informēšanu par esošo problēmu 58,7% bērnu ir informējuši kādu no saviem ģimenes locekļiem, kamēr tikai 28% ir par bulingu informējuši savu skolotāju. Kādam citam pieaugušajam skolā par pastāvošo problēmu paziņojuši ir tikai 10,3% no bulinga cietušie bērni.

Berga ir pārliecināta, ka "KiVa" programma sniegs pasniedzējiem un citam skolas personālam apmācības un zināšanas par to, kā rīkoties un risināt situācijas, kurās kāds skolēns cieš no bulinga. Tāpēc arī starp cietušajiem bērniem pieaugs ticība, ka skolotāji ir spējīgi risināt radušos situāciju un sniegt palīdzību, kas ir jau novērojams Somijā.

Programmai pieteikties uz nākamo mācību gadu ir aicinātas arī skolas, kuras vēl nav iesaistījušās šajā projektā. Pieteikšanās tam tiks izsludināta nākamā gada sākumā - janvāri un februārī.
 


LETA informācija
Foto: Publicitātes foto
Atgriešanās atpakaļ