Jauni mācību materiāli matemātikas apguvei 1. klasē

13.11.2023
Dalīties:

Izdevniecība Skolas Vārds sadarbībā ar sākumskolas skolotājām Lindu Ādamsoni, Anniju Vilnīti un Ilgu Brigmani-Briģi ir sagatavojusi mācību līdzekļu komplektu matemātikas apguvei 1. klasē. Izdotie mācību līdzekļi ir vieni no pirmajiem matemātikā jaunāko klašu skolēniem, kas Latvijas skolām piedāvā jaunajam mācību saturam vienkopus apkopotus atbilstošus materiālus un pieeju.

Mācību līdzekļu komplekta 1. daļā ietilpst skolēna grāmata, darba burtnīca un skolotāja rokasgrāmata. Mācību līdzekļu komplekts ir veidots atbilstoši pamatizglītības standartam un Skola2030 izstrādātajam programmas paraugam matemātikā no 1. līdz 9. klasei - atbilst programmas paraugā noteiktajam mācību stundu skaitam katrā tematā un gadā. Izdotajā skolēna grāmatā un darba burtnīcā ir pirmie četri temati, ko nepieciešams apgūt 1. klasē.

Skolēna grāmatā katram tematam ir atsegums, kurā uzskaitītas apgūstamās prasmes un jēdzieni. Katrai mācību stundai ir dots nosaukums un sasniedzamais rezultāts, kam seko mācību vielas izklāts un uzdevumi atbilstoši sasniedzamam rezultātam, kā arī grāmatā iekļauti gan praktiski, gan interaktīvi uzdevumi QR koda veidā.

Savukārt temata noslēgumā ir sadaļa "Es protu!", kur skolēnam ir iespējams atkārtot tematā apgūto. Skolēna grāmatas beigās un sākumā ir atgādnes, kas skolēniem var noderēt visa mācību gada laikā, apgūstot matemātiku gan mācību stundās, gan pildot mājas darbus, kā arī īsi sasnieguma līmeņu apraksti pašvērtējuma veikšanai, lai apzinātos apgūtās prasmes un, cik daudz vēl ir nepieciešams piestrādāt, lai tematu pārzinātu pilnībā.

Darba burtnīca ir papildinājums skolēna grāmatai, kurā iekļauti uzdevumi atbilstoši sasniedzamajam rezultātam.

Skolotāja rokasgrāmatā ir pieejama aktuālā informācija par normatīvajiem dokumentiem, ieteikumi skolēnu prasmju vērtēšanai, tematiskais plāns, norādes uz papildmateriāliem, pārbaudes darbi un snieguma līmeņu apraksti, kā arī pavairojami uzskates materiāli un matemātiskie modeļi, ko ilgstošākai lietošanai iespējams arī ielaminēt.

Šobrīd Linda Ādamsone strādā pie mācību līdzekļu komplekta matemātikas apguvei 1. klasē otrās daļas sagatavošanas. Plānots izstrādāt mācību līdzekļus matemātikā arī 2. un 3. klasei, tādēļ atgriezeniskā saite no skolotājiem par mācību līdzekļu komplekta 1. daļu ir būtiska, lai turpmākos mācību līdzekļus izstrādātu arvien kvalitatīvākus.

Valmieras 2. vidusskolā norisināsies tikšanās, kurā mācību līdzekļu autore Linda Ādamsone aicina ikvienu interesentu uzzināt vairāk par mācību līdzekļu komplektā iekļauto mācīšanās pieeju, darba formām, uzdevumu atlasi un pielietojumu, kā arī uzklausīs atsauksmes no lietotājiem, kuri strādā ar komplektu jau tagad. Sekot informācijai var Valmieras 2. vidusskolas mājaslapā https://v2v.edu.lv/ un skolas Facebook lapā.

Mācību līdzekļa līdzautore Linda Ādamsone Latvijas Universitātē ir ieguvusi bakalaura grādu "Sākumskolas skolotāja ar tiesībām vienu priekšmetu mācīt pamatskolā", maģistra grāds iegūts "Izglītības zinātnēs". Viņa ir Valmieras 2. vidusskolas sākumskolas skolotāja un vada metodisko jomu savā skolā. Viņas darbs, izstrādājot mācību materiālus, sākās, iesaistoties Skola2030 projektā, kur veidots video saturs "Tavaklase.lv" materiāliem matemātikas apgūšanai 1. klasē.

Linda Ādamsone ir iesaistījusies arī uzdevumi.lv satura izstrādē matemātikai un joprojām turpina iesaistīties dažādos projektos mācību materiālu izstrādei.

Šogad Linda Ādamsone par nozīmīgu personisko ieguldījumu pedagoģiskajā darbībā un sasniegumiem izglītībā saņēmusi Valmieras novada pašvaldības apbalvojumu "Balva izglītībā 2023".

Mācību līdzekļu komplekts tapis sadarbībā ar Sanitu Eglīti, Valmieras 2. vidusskolas sākumskolas skolotāju un direktora vietnieci izglītības jomā, kas ir mācību līdzekļu komplekta redaktore.

Atgriešanās atpakaļ